Emoties

Ken je dat wanneer er iets gebeurt dat je er meteen op reageert zonder te beseffen wat er nu echt gebeurt? Ik had dat afgelopen week met een persoon. Ik hield een informatief praatje en de persoon maakte een opmerking… Ik hoorde de opmerking met mijn oren en tegelijkertijd voelde ik er een onuitgesproken ondertoon bij… en ineens was ik weer het kleine meisje! Ik heb de hele dag gehuild. Oude pijn kwam naar boven.

Wat heerlijk is het dan dat ik 6 jaar geleden een opleiding heb gevolgd en daardoor met mezelf en mijn emotie aan de slag kan zonder mijn emoties weer weg te stoppen zoals ik voorheen altijd deed.

Gisterenmorgen heb ik een boek opgehaald waar ik naar uit zag om het te lezen. Het boek is geschreven door een kennis waarvan ik weet dat ze heel veel in haar leven heeft meegemaakt. Ze is door diepe dalen gegaan. Ik heb haar als facebook vriend en lees daar haar regelmatige notities en ze maakt het heel goed. Als ze schrijft dan wordt je aan het denken gezet… ik ben benieuwd.

Vandaag lees ik het boek “Tranen in je Koffie” van Judith Stoker uit en het heeft me geraakt en geconfronteerd. Ze vertelt eerlijk waar ze doorheen gegaan is op weg naar de hoop die ze nu kan vasthouden en omarmen. Het is een lange weg geweest en duidelijk de moeite waard.

De uitspraak “Als je blijft waar je bleef, dan krijg je wat je altijd kreeg” spookt regelmatig door mijn hoofd. Het is een geweldige motivatie om eerlijk naar mezelf te kijken en te zien dat er ook in mijn groeimogelijkheden zijn. Vroeger dacht ik dat ik een groen boompje was. ’s Zomers en winters altijd hetzelfde groen. Tijdens de opleiding ontdekte ik dat ik wel degelijk kan bloeien.

Omdat ik een boomkwekersdochter ben weet ik dat er momenten van groei vooraf gaan aan de bloeitijd. Na de bloei en de vruchten is er een snoeiperiode en dan volgt de rustperiode en dan begin je weer te groeien voorafgaand aan een nieuwe bloei , snoei en een periode van rust. De natuurlijke cyclus.  Deze cyclus is voor mij heel treffend voor mijn leven. Na een periode van snoei en groei kan ik bloeien en vrucht dragen. Opnieuw ontvang ik dingen waaraan ik mag werken en als ik het durf aan te pakken zal het resulteren in groei en bloei … enz.

Het boek van Judith heeft me geraakt. Het lezen van haar worsteling, haar eenzaamheid en haar zoeken naar oplossingen raakt mijn passie om Counsellor / Coach te zijn. Ik heb zelf ook ervaren hoe mooi het is om dingen in mijn leven aan te kunnen pakken “samen” en niet een weerloze speelbal te zijn van het lot. En eerlijk gezegd zijn er elke dag uitdagingen die mij uitdagen om te blijven groeien. Ik wil graag mijn tijd en aandacht aan anderen geven om hen inzicht te geven en hen leren dat ze de  dingen in hun leven kunnen hanteren of overwinnen.

Anderzijds confronteert het boek mij. Tijdens het lezen merk ik dat ik rationeel de woorden en de emoties van Judith lees. De woorden blijven woorden en ik drink ze in zonder te voelen. Bang om geconfronteerd te worden met de emoties die de woorden bij mij kunnen roepen. Ik weet dat ik emotioneel heel snel betrokken ben en ik soms net zo hard meehuil als de persoon die huilt.

Uit ervaring weet ik dat mijn overlevingsmechanisme op speelt. Mijn hooggevoeligheid speelt daarin ook een rol evenals ervaringen opgedaan in mijn kinderjaren. Ik leerde mezelf al jong aan dat ik emoties moest onderdrukken om te overleven. Ze waren er gewoon niet en veel dingen raakten mij dan ook niet. Over mijn emoties dacht ik na en rationeel had ik altijd snel een oplossing om dingen niet te voelen. Mijn leven verliep zonder veel ups en downs. Het was meer vlak zoals de wintergroene plant.

Nu echter lees ik de woorden en merk mijn mechanisme op! De afgelopen 6 jaar ben ik aan het leren naar mijn gevoel te gaan en er naar te luisteren. Wat voel ik eigenlijk en hoe ga ik er mee om? Ik wil namelijk “echt” zijn. Een mens is namelijk meer dan alleen een hoofd 😉 Dit zorgt er voor dat ik nu regelmatig veel meer emotie voel. Dit is heel fijn en ook heel eng. Vroeger had ik namelijk de ondertoon van de persoon uit de 1e alinea niet opgemerkt en nu was ik helemaal van slag! De kunst is om te leren hoe ik met emoties om mag gaan zonder ze te verdringen. Dit vraagt wel een inzicht in hoe de zaken bij mij werken en wanneer ik aan het overleven ben. Nu kan ik een bewuste keuze maken. Niet altijd meteen bij de confrontatie.

Na het gesprek afgelopen week heb ik de situatie volgens de STARR methode geanalyseerd. Wat gebeurde er precies, hoe heb ik gereageerd, wat ontstond er toen en wat was het resultaat. Door na te denken wat er met mij gebeurde en wat ik absoluut niet meer wilde vroeg ik mij af hoe ik dit een volgende keer dan aan zou moeten pakken. Nu heb ik een duidelijke strategie die mij helpt de situatie in te schatten, te voelen en mezelf te beschermen door de emotie bij de ander te laten door te vragen wat de reden van de woorden zijn? Wat wordt er eigenlijk bedoeld? En waarom denkt de ander dat ik daar iets mee zou moeten? Handvatten die ook anderen graag wil aanreiken.

Ik help je hier graag bij! Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen. Op de website kun je via contact; mailen door het contactformulier in te vullen en kun je zien of ik online ben op Skype, dan kun je je vraag meteen stellen. Een bel afspraak is gratis.

Ken jij mensen voor wie deze post interessant zou kunnen zijn? Stuur hem door! Hier doe je mij een groot plezier mee. Zij kunnen zich dan ook abonneren op mijn nieuwsbrief.

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel, dat kan door je reactie achter te laten op mijn berichten of door het te delen op LinkedIn, Facebook of Twitter.

Warme groet,

Marielle

Aanrader voor mensen met een traumatisch verleden:

Boek “Tranen in de Koffie”  van Judith Stoker

About The Author

Marielle Kolster

Mijn kennis en praktijkervaring heb ik opgedaan door mijn opleidingen, gastouderschap, gezinsbegeleider bij Humanitas, Counselling en Coaching en mijn eigen zoektocht. Mijn jarenlange ervaring als partner, moeder van 3 prachtige, maar niet doorsnee kinderen hebben mij veel geleerd. Het was zoeken naar een effectieve communicatie- en opvoedstijl voor onze hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen, zodat er meer rust en harmonie ontstond enerzijds en de ontwikkeling van hun persoonlijke identiteit anderzijds. Waarbij wij als ouders ook onszelf konden ontplooien en opladen en ruimte hadden voor ons werk en ontspanningsmomenten. Het is mijn missie om ouders en professionals ondersteunen en inzicht geven in het gedrag van kinderen om ze effectief te kunnen begeleiden en een leven in balans tussen rust en expressie te kunnen leiden.