Kindertijd overleven…

Als we kijken naar wat er allemaal af komt op kinderen en wat ze allemaal meemaken dan is het soms verwonderlijk om te zien dat de meeste kinderen hun kindertijd overleven en volwassen worden. Heeft de manier van overleven nog een invloed in ons volwassen leven en hoe groot is die invloed eigenlijk?

Dit artikel gaat over de functie, de werking en de gevolgen van ons overlevingsmechanisme. Met andere woorden; Hoe heb jij leren reageren op situaties in je kindertijd. Hoe heeft je dat als kind geholpen en welke invloed heeft dit mechanisme nu op je wanneer je volwassen bent. Hoe helpt het jou nog steeds of werkt dit mechanisme nu belemmerend? En hoe effectief is dit mechanisme eigenlijk op dit moment?

Relatie

We kunnen rijk zijn, een groot huis hebben en drie keer op vakantie gaan en toch zijn we het meest gelukkig als we een goede band hebben met onze familie en vrienden. Het belangrijkste in ons leven bestaat uit relatie hebben met mensen in je omgeving. Belangrijk zijn in de eerste plaats je familie en een paar intieme vrienden. En steeds een stapje verder anderen met wie je te maken hebt. In een goede relatie deel je jouw hart, jouw ideeën en jouw uitdagingen. Je kunt dan bemoediging, steun en hulp of advies ontvangen. Je kunt ook samenwerken om je uitdagingen aan te gaan of samen van het leven genieten. Als ook de ander zijn hart met jou deelt ontstaat een hechte band. Je ziet elkaar, helpt elkaar en steunt elkaar.

Overlevingsmechanisme

Wat gebeurt er als we als kind in situaties komen die ons lijken te overspoelen. Meestal maakt zo’n situatie heftige emoties in ons los. Je denkt nu misschien meteen aan een overlijden, oorlog, ziekte of ongeluk. Toch komt het veel vaker voor dat het een moment is dat voor het kind heel belangrijk blijkt te zijn en ogenschijnlijks iets heel kleins. Een woord, een blik; iets wat bij het kind een heftige reactie oproept.

We zoeken een mechanisme om te overleven. Dit gaat vol automatisch in onze hersenen. De amygdala slaat de situatie op en geeft aan deze herinnering het label: “Dit nooit meer!”. In een gelijkende situatie signaleert onze amygdala gevaar en voor dat we over de situatie kunnen nadenken reageren we vanuit ons onderbewuste om deze situatie te handelen.

De acties kun je onder verdelen in:

  • Vechten – je onderneemt actie, je gaat in de aanval, je begint te handelen

  • Vluchten – letterlijk: je loopt weg , figuurlijk: je sluit je af, je kruipt in jezelf, denkt aan iets anders, laat je niet raken, …

  • Freeze – je bent verstart, je ondergaat alles, denkt nergens aan, gedwee, …

Je hersenen slaan de actie van jouw handelen op en zetten op de herinnering een gedachte (overtuiging) bv. Ik moet sterk zijn, of ik ben niets waard, je moet alles onder controle hebben, … Deze overtuigingen bieden bescherming en heeft gevolgen…

Bescherming

  • door het bouwen van een beschermingsmuur om niet / minder geraakt te worden.

  • door het ontkennen van behoefte (onderdrukken gevoel/emotie)

  • door jezelf te sturen via je ratio (overtuigende gedachten toepassen – dit gaat onbewust)

  • door jezelf niet meer te laten zien zoals je bent (aangepast – wat wil een ander/ik zelf zien van mij)

  • door snel in de aanval te gaan (de schuld bij een ander leggen)

Schijnbescherming

Bovenstaande bescherming is helaas schijnbescherming. Laten we eens kijken wat er in de bovenstaande situaties gebeurt.

  • Bij het bouwen van een muur isoleer je jezelf van een ander – je vlucht als het ware en bent onbereikbaar! Je verschuilt je en zet tegelijkertijd je partner, vader, moeder buiten.

  • Bij het ontkennen van je behoefte onderdruk je jouw gevoel en je emoties.

De 1e stap is: de kunst is je beschermingsmechanisme te leren herkennen.

Misschien herken jij jouw momenten van bescherming al en wil jij die juist veranderen, maar weet je niet hoe?

Ik help je hier graag bij! Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen. Op de website kun je via contact; mailen door het contactformulier in te vullen en kun je zien of ik online ben op Skype, dan kun je je vraag meteen stellen. Een intake gesprek is gratis.

Ken jij mensen voor wie deze post interessant zou kunnen zijn? Stuur hem door! Zij kunnen zich dan ook abonneren op mijn nieuwsbrief.

Ik vind het leuk als je reageert op dit artikel, dat kan door je reactie achter te laten op mijn berichten of door het te delen op LinkedIn, Facebook of Twitter.

Warme groet,

Marielle

About The Author

Marielle Kolster

Mijn kennis en praktijkervaring heb ik opgedaan door mijn opleidingen, gastouderschap, gezinsbegeleider bij Humanitas, Counselling en Coaching en mijn eigen zoektocht. Mijn jarenlange ervaring als partner, moeder van 3 prachtige, maar niet doorsnee kinderen hebben mij veel geleerd. Het was zoeken naar een effectieve communicatie- en opvoedstijl voor onze hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen, zodat er meer rust en harmonie ontstond enerzijds en de ontwikkeling van hun persoonlijke identiteit anderzijds. Waarbij wij als ouders ook onszelf konden ontplooien en opladen en ruimte hadden voor ons werk en ontspanningsmomenten. Het is mijn missie om ouders en professionals ondersteunen en inzicht geven in het gedrag van kinderen om ze effectief te kunnen begeleiden en een leven in balans tussen rust en expressie te kunnen leiden.